مهاجرت به ترکیه از طریق کار به چه صورت است؟

چگونگی مهاجرت به ترکیه از طریق کار
مهاجرت به ترکیه از طریق کار و ثبات اقتصادی و سیاسی برخی کشورها، همچنین امنیت سرمایهگذاری و رونق تجارت باعث میشود افراد درخواست ورود بدان کشورها را داشتهباشند تا در زمینه کسبوکار به رفاه و امنیت مالی برسند. یکی از این کشورها که زمینه موفقیت کاری در آن فراهم است، ترکیه میباشد؛ از اینرو بسیاری از افراد به دنبال یافتن پاسخ این سؤال هستند که شرایط مهاجرت به ترکیه از طریق کار چگونه است؟ آیا مهاجرت به ترکیه از طریق کار موجب اخذ پاسپورت و اقامت در آن کشور خواهد شد؟ چه کسانی در اولویت خواهند بود؟ چه مدارکی مورد نیاز است؟ چگونه باید اقدام کرد؟ و سؤالاتی از این دست. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم توضیحاتی پیرامون این سؤالات و همه آنچه باید در مورد مهاجرت به ترکیه از طریق کار بدانید، به شما ارائه دهیم.
چرا ترکیه؟
از آنجایی که میانگین سنی بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی میانسال و سالمند است و نسل جوان و نیروی کار در آن کشورها محدود شده، نسبت به گذشته شرایط مساعدتری برای مهاجرت خصوصاً جوانان در نظر گرفته و در این راستا تمهیداتی اندیشیدهاند. ولی دلایلی که باعث میشود برای مهاجرت، مقصد ترکیه را انتخاب کنیم این است که نرخ بیکاری در آن کشور روندی کاهشی و رشد اقتصادی روندی افزایشی داشته و متقاضیانی که برای کار بدانجا مهاجرت کردهاند، از وضعیت خود اعلام رضایت کرده و توانستهاند علاوه بر رشد در عرصه کسبوکار، تجارت و سرمایهگذاری، اقامت آن کشور را نیز بدست آورند.
ضمن آنکه ترکیه به لحاظ جغرافیایی موقعیتی آسیایی- اروپایی دارد، به لحاظ فرهنگی به فرهنگ کشور ما نزدیک است و به لحاظ مسافت، فاصله چندانی با ما ندارد. به همین دلیل ما میگوییم مهاجرت به ترکیه از طریق کار امری ممکن و سرمایهگذاریِ موفقیتآمیز و رو به رشدی است.
شرحی بر نحوه اقدام به مهاجرت به ترکیه از طریق کار
افرادی که استعداد و پتانسیل شروع یک فعالیت یا کسبوکار یا وارد شدن به حوزه مشاغل فعال ترکیه را دارا میباشند، برای مهاجرت به ترکیه از طریق کار، قبل از هر چیز باید نسبت به اخذ ویزای کاری اقدام کنند، ضمن آنکه تسلط به زبان ترکی را به طور پیشنیاز دارا باشند. سپس به تکمیل بقیه فرایند مهاجرت؛ از جمله ارسال درخواست، اخذ ویزا از طریق دعوتنامه شغلی و تکمیل بقیه مدارک مورد نیاز بپردازند.
ورود به بازار کار ترکیه بر اساس قابلیتها، مهارتها و تواناییهای فرد به طرق مختلف صورت میگیرد. ورود به مشاغلی که نیاز به مصاحبه حضوری با کارفرمایان دارد(مانند کار در رستوران و مشاغلی از این دست)، از طریق مؤسسات کاریابی انجام میشود. این مؤسسات رزومه کاری و سوابق فرد را دریافت کرده و مشاغلی که متناسب با رزومه و تواناییهای آنان است به ایشان پیشنهاد میدهد. چنانچه در مصاحبه کاری موفق به دریافت نظر مساعد کارفرمایان شوند، شرایط استخدام برایشان فراهم خواهد بود. برخی از مؤسسات کاریابی ترکیه به شرح زیرند:
- iskur.gov.tr
- jobsinistanbul.com
- learn4good.com
- marmarisrecruitment.com
- reed.co.uk/jobs-in-turkey
- secretcv.com
- totaljobs.com/jobs/in-turkey
- yenibiris.com
پیشفرضهای لازم برای ورود به بازار کار ترکیه
افرادی که قصد مهاجرت به ترکیه از طریق کار دارند، لازم است شرایط و پیش فرضهای اولیه را دارا باشند. یکی از این الزامات، داشتن پیشنهاد کاری از جانب کارفرماست. کارفرمایانی که به دنبال نیروی کار هستند، مشاغل خود و مشخصات نیروی مورد نیازشان را به وزارت کار ترکیه ارائه میدهند تا آنها طی ۹۰ روز کاری، به درخواست آنها رسیدگی کرده و پس از بررسی، تأییدیه مورد نظر را صادر نمایند. کارفرمایان طبق استانداردهای تعریف شده توسط اداره کار ترکیه، لازم است در قبال استخدام هر ۵ نیروی کار خارجی، ۵ نفر نیروی کار ترک را استخدام نمایند. آنها همچنین باید مشخص سازند که چه میزان حقوق یا سرمایهای برای کار مورد نظر در نظر گرفتهاند. تسلط به زبان ترکی استانبولی از شروط اجباری استخدام یا مجوز کار در ترکیه برای خارجیان است.
مدارک مورد نیاز برای مهاجرت به ترکیه از طریق کار
مدارکی که در ادامه به شرح آنها میپردازیم، برای اخذ ویزای مهاجرت به ترکیه از طریق کار لازمند. برخی از آنها اسناد مهم و بسیار لازماند ولی برخی از آنها اسنادی هستند که برای حصول نتیجه مطلوبتر به شما کمک میکنند. مدارک زیر را باید به سفارت ترکیه ارسال کنید:
- اسناد مربوط به مشخصات فردی(از جمله پاسپورت، شناسنامه، کارت ملی و …)
- اسناد مالی و بانکی( که نشاندهنده تمکن مالی شما برای تأمین هزینههای یکسال اقامت در ترکیه باشد)
- سوابق (رزومه) کاری و شغلی و مهارتها
- تکمیل و ارسال فرمهای درخواست ویزا و مهاجرت به ترکیه از طریق کار
- دعوتنامه شغلی و پیشنهاد کار از جانب کارفرما
- عدم سوءپیشینه (از جمله جرم و جنایت)
- گزارشی از محل اقامت و رزرو بلیط به ترکیه به مأموران مهاجرتی
- گواهی بیمه نامه معتبر
چگونگی دریافت اقامت به وسیله مهاجرت به ترکیه از طریق کار
گرچه بدستآوردن کسبوکار موفق و تجارت پر سود ممکن است انگیزه کافی برای مهاجرت به ترکیه از طریق کار باشد، ولی هنگامی که توسط این نوع مهاجرت، حضور شخص در ترکیه منتهی به دریافت اقامت و پاسپورت آن کشور شود، تقویت این انگیزه بیشتر خواهد شد. اخذ اقامت ترکیه توسط ویزای کاری به چند روش امکانپذیر است:
- اقامت موقت
- اقامت دائم
- اقامت با کارت فیروزهای
اقامت موقت
هنگامی که شخصی اقدام به مهاجرت به ترکیه از طریق کار میکند به او اجازه موقت اقامت در ترکیه داده میشود. مدت اعتبار این مجوز، یکساله است است که پس از اتمام یک سال، با رضایت متقاضی و کارفرما، متقاضی میتواند درخواست تمدید پروانه کسب و کار و تمدید اقامت بدهد. چنانچه این درخواست مثبت ارزیابی شود، متقاضی برای اولین درخواست تمدید، مجاز به ادامه فعالیت به اندازه ۲ سال و حداکثر ۳ سال میباشد. بنابراین، میتوان حداکثر ۱ + ۲ + ۳ = ۶ سال را با اقامت موقت و مجوز کار در ترکیه اقامت نمود ولی شرط تمدید این مجوز، این است که متقاضی در مدت مجاز اقامت و کسبوکار برای همان کارفرما کار کرده باشد.
اقامت دائم
چنانچه شخصی که از طریق مهاجرت به ترکیه از طریق کار به آن کشور رفته، طی فعالیت کاری خود در ۸ سال متوالی یا ۶ سال اقامت و فعالیت بدون خروج از ترکیه در حالی که رشد اقتصادی ایجاد کرده و تأثیر مثبتی در اشتغال داشته بودهباشد، در صورت تمایل تبدیل اقامت موقت به اقامت دائم، میتواند با ارائه اسناد و مدارک مربوط از سوی کارفرما و خودش، از وزارت امور خارجه آن کشور تقاضای اقامت دائم کند. اخذ اقامت دائم و پاسپورت آن کشور، مستلزم کمک گرفتن از وکلا و مشاوران مهاجرتی خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر در مورد شرایط مهاجرت به ترکیه اینجا کلیک کنید
اقامت با کارت فیروزهای
علاوه بر دریافت اقامت به روشهای گفته شده، نوع دیگری از اخذ مجوز کار و اقامت در ترکیه وجود دارد که اقامت با کارت فیروزهای نام دارد. این کارت به خارجیانی داده میشود که دارای تحصیلات دانشگاهی و تجربه شغلی کافی باشند و بتوانند در فنآوری، اشتغال، سرمایهگذاری در بخشهای علوم، اقتصاد، تکنولوژی و صنعت ترکیه سهیم شوند. پس از سه سال کار با داشتن کارت فیروزهای، شخص مجاز به دریافت بیمه درمانی و تأمین اجتماعی، بیمه بیکاری، حقوق شهروندی و مجوز دائمی کار خواهد شد.
چگونگی اخذ مجوز کار برای متقاضیان خارج از ترکیه
دریافت مجوز کار برای کسانی که متقاضی مهاجرت به ترکیه از طریق کار بوده و در ترکیه ساکن نیستند به روشی که توضیح داده خواهد شد امکانپذیر میباشد. متقاضی باید درخواست خود را در کنسولگری جمهوری ترکیه در کشوری که در آن ساکن است ثبت کند. مدارک باید طی ۶ روز کاری پس از ثبت درخواست به صورت آنلاین، به صورت ایمیل یا پرونده فیزیکی به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال شوند. این مدارک عبارتند از:
- اثبات بلیط پرواز
- اصل پروانه کار
- ارائه شواهد و مدارک مبتنی بر محل اقامت
- پاسپورت معتبر با اعتبار حداقل ۶ ماهه
- پرینت حساب بانکی مبتنی بر استطاعت مالی
- پرداخت هزینه ویزا
- فرم درخواست ویزا
- عکس پرسنلی برای ویزا
- عدم سوءپیشینه کیفری
- گواهینامه سلامت پزشکی از پزشک معتبر
- مدارک شناسایی ترجمه شده
- مدارک تحصیلی ترجمه شده به زبان ترکی با مهر تأیید اداره مهاجرت
- نامه قرارداد کاری یا پیشنهاد شغلی امضاءشده توسط کارفرما
- یک نسخه از مجوز اقامت به غیر از اهداف آموزشی با اعتبار ۶ ماهه
مشاغل مورد نیاز در ترکیه
متقاضیان مهاجرت به ترکیه از طریق کار لازم است بدانند چه مشاغلی در آن کشور بیشتر مورد نیاز است تا با اطلاع از شرایط آن کشور و تواناییهای خود بهتر در این زمینه تصمیمگیری کنند. مشاغل مورد نیاز عبارتند از:
- IT
- امور مالی
- رشتههای مهندسی( الکترونیک، فناوری اطلاعات، کامپیوتر، پتروشیمی، مواد شیمیایی، محیط زیست، عمران، حمل و نقل هوایی، کشاورزی، خودروسازی، نساجی)
- کارهای تعمیراتی
- گردشگری و راهنمای تور
- لوازم خانگی
- مشاوره کسب و کار
- مدرس زبان انگلیسی
- مدیریت فروش
- هتلداری و رزرو آپارتمان
روشهای کاریابی در ترکیه
متقاضی مهاجرت به ترکیه از طریق کار باید بداند که از سه روش میتواند به یافتن کار و دریافت مجوز کار و اقامت در آن کشور اقدام نماید. این روشها به شرح زیرند:
- حضور در ترکیه و مراجعه و مصاحبه با بنگاههای کاریابی و ارائه رزومه کاری و تحصیلی به آنها( این امر مستلزم ورود به ترکیه با ویزای توریستی است).
- حضور در ترکیه با ویزای توریستی و مراجعه به شرکتها و مؤسساتی که نیاز به نیروی کار دارند و ارائه رزومه به آنها
- ارائه درخواست از طریق وبسایتهای کاریابی موجود در اینترنت
نکته: در صورت استفاده از روش اول، مؤسسات کاریابی مبلغی از اولین حقوق متقاضی را به هنگام انعقاد قرارداد به عنوان حقالزحمه یافتن شغل و عقد قرارداد کاری برای متقاضی، از او دریافت میکنند.
مهاجرت به ترکیه از طریق کار، یکی از راههای ورود به ترکیه، اخذ اقامت موقت که میتواند تبدیل به اقامت دائم شود و دریافت پروانه کار است. این اقدام میتواند به صورت حضوری در ترکیه و یا از طریق ثبت آنلاین در وبسایتهای مربوطه در اینترنت انجام شود.